top of page

Handbyggning

Minst lika coolt som drejning - om inte mer!

- flera olika keramiska tekniker

Vi är många som blir hypnotiserade av de snurrande drejskivorna vi sett andra skapa mästerverk vid. Men få vet att drejning bara är en av flera tekniker inom keramik. För dig som vill jobba med mer dynamiska former passar det som kallas handbyggning. Med ringning, kavling, skulptering och gipsmodeller går det att skapa vilka former som helst - bara fantasin sätter gränser! Vi på Keramikstudion Linköping har ambitioner att introducera fler till det keramiska hantverkets alla olika metoder och att sudda ut likhetstecknet mellan keramik och drejning. Här under berättar vi mer om några olika handbyggningstekniker och hoppas att du känner dig lika inspirerad som vi är! 

Ringling

Kanske fick du prova en variant av ringling när du gick i småskolan, läraren tog fram en kludd lera och du geggade runt lite och gick stolt hem med ditt alster. Kanske finns det kvar i en låda på vinden?

Ringling är en metod som används av professionella keramiker världen över och har använts i 1000-tals år för att forma lera till krukor och skålar. Med den här tekniken kan man bygga gigantiska former och skulpturer men också mindre skålar, vaser, krukor eller kanske ett par söta temuggar. Du är inte styrd av en snurrande drejskiva utan du kan jobba i din egen takt och bygga organiska former, runda former, raka former. Det finns egentligen ingen form du inte kan bygga med ringling.

Ringla/ringling är precis vad det låter som: ringlor av lera eller korvar eller ormar som man bygger upp sin skapelse av. Man lägger dem på varandra och sätter ihop dem till den form man önskar. En metod man snabbt får kläm på som kan göras hemma vi köksbordet.

Ringling keramik
Kavling keramik

Kavling

Alla har någon gång bakat bullar eller kakor och med kaveln i högsta hugg rullat ut degen på bänken. Även inom keramik används kavling som ett sätt att få fram plana ytor att bygga med. Du kan använda dig av en helt vanlig kavel men det finns även stora kavlingsbord där leran läggs mellan tygsjok och valsas ut.

Kavling passar lite extra bra för kantiga former eller för de gånger du vill skära ut en form från en pappersmall. Här får du enkelt fram mycket yta snabbt som du därefter kan leka vidare med. 

Andra tekniker

Lera är ett organiskt material som ger dig alla möjligheter att forma den precis som du vill. Utöver ringling och kavling kan du även använda olika typer av formar eller skulptera leran helt fritt. 

En vanlig metod är att använda gjutna gipsformar där leran läggs eller trycks ut för att sedan torka något innan de tas ut. Det går egentligen att använda sig av alla typer av objekt för att forma sin lera, det är bara att testa sig fram och ha kul! 

I skulptering använder du såväl händer som verktyg till att forma lerklumpen. Du kan bygga något från grunden eller använda skulpering som ett sätt att dekorera eller utveckla dina keramiska verk. Tryck in eller bukta ut, lägg till eller ta från och skapa vad fantasin än räcker till!

Keramik-skulptering
bottom of page